nhg

Praktijklijn
078 - 621 01 73

Faxlijn
078 - 621 39 27

Spoedlijn
078 - 616 22 12

Avond / weekend
078 - 20 200 20

Huisartsenpost
078 - 20 200 20

Corona vaccinatie

Dit jaar is begonnen met het vaccineren van de Nederlandse inwoners tegen het nieuwe Corona virus Covid-19. Te beginnen met de meest kwetsbare mensen. Landelijk worden de vaccinaties gecoördineerd waarbij de GGD de mensen vanaf 65 jaar en ouder én mensen onder de 60 jaar vaccineert met het Pfizer, Janssens of Moderna vaccin van oud naar jong, u wordt vanzelf opgeroepen.

Als huisartsen hebben we onlangs de opdracht gekregen de patiënten van onze praktijk te vaccineren van 60 tm 64 jaar.Inmiddels hebben alle mensen die het wilden de eerste vaccinatie gehad.  Met het Astra Zeneca vaccin dat veel makkelijker te bewaren is dan het Pfizer en Moderna vaccin. Ook de mobiele ouderen boven de 60 jaar die niet naar de GGD konden EN dat aan ons door hebben gegeven hebben inmiddels thuis de eerste vaccinatie gehad. De tweede vaccinatie zit nu 3 maanden tussen. Omdat we de planning al helemaal rond hadden hebben we ervoor gekozen dit zo te houden ook al kwam er de mogelijkheid vanuit het RIVM om het eerder te doen. Het is ook niet mogelijk om individueel mensen te verzetten omdat we geen losse vaccinaties krijgen maar flacons die meteen opgemaakt moeten worden.

De overheid heeft inmiddels besloten dat mensen die het Astra Zeneca vaccin geweigerd hebben via de GGD gevaccineerd kunnen worden, ze kunnen zelf bellen naar de GGD.

De volgende groep mensen die aan de beurt is zijn de mensen van 18 tot en met 59 jaar. Daarvan komen eerst de mensen met een gezondheidsrisico aan de beurt. Dit zijn de mensen die normaal worden opgeroepen voor de griepvaccinatie. Deze mensen zijn geselecteerd en uitgenodigd door de huisartsenpraktijk maar krijgen de vaccinatie via de GGD! Dus als u normaal een oproep voor de griepvaccinatie heeft u een oproep voor de Covid vaccinatie gehad. Ook degenen die normaal de griepvaccinatie weigert krijgt wel de oproep om zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te geven, we hebben niemand uit de selectie gehaald. We zijn helaas niet in de mogelijkheid gesteld om mensen buiten de doelgroep een uitnodiging te sturen.

We houden géén vaccins over en we kunnen helaas géén reservelijst aanmaken van mensen om geprikt te worden. We vragen u vriendelijk NIET te bellen naar de praktijk of u op een reservelijst kunt komen of eerder geprikt kunt worden. We hopen op uw begrip.

Belangrijk is ook om te beseffen is dat de vaccins mondjesmaat binnen komen in Nederland en er daarom maar telkens kleine groepen opgeroepen kunnen worden. Het kan dus voorkomen dat bijvoorbeeld uw naaste familie of buren al gevaccineerd zijn en u nog niet. De overheid bepaalt in nauwe samenspraak met het RIVM en de GGD en artsenverenigingen in welke volgorde mensen aan de beurt komen.

Dit is maatwerk, er is geen bestaand protocol voor dit nieuwe virus! Als indivuduele huisartsenpraktijk hebben we geen enkele invloed op dit proces en kunnen we géén extra vaccins bestellen en ook géén vaccin van een andere fabrikant.

Belangrijke websites:

https://www.coronavaccinatie.nl 

https://www.thuisarts.nl/corona/ik-denk-erover-om-prikken-tegen-corona-te-halen

https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie