nhg

Praktijklijn
078 - 621 01 73

Faxlijn
078 - 621 39 27

Spoedlijn
078 - 616 22 12

Avond / weekend
078 - 20 200 20

Huisartsenpost
078 - 20 200 20

Corona vaccinatie

Dit jaar is begonnen met het vaccineren van de Nederlandse inwoners tegen het nieuwe Corona virus Covid-19. Te beginnen met de meest kwetsbare mensen. Landelijk worden de vaccinaties gecoördineerd waarbij de GGD de mensen vanaf 65 jaar en ouder vaccineert met het Pfizer en Moderna vaccin van oud naar jong, u wordt vanzelf opgeroepen.

Als huisartsen hebben we onlangs de opdracht gekregen de patiënten van onze praktijk te vaccineren van 60 tm 64 jaar. Als eerste zijn mensen uit onze praktijk van 63 en 64 jaar uitgenodigd en de eerste vaccinaties zijn inmiddels gezet, dit met het Astra Zeneca vaccin dat makkelijker te bewaren is dan het Pfizer en Moderna vaccin en dat het meest effectief is bij mensen jonger dan 65 jaar. Aanvankelijk zouden ook risicogroepen uit onze praktijk jonger dan 60 jaar worden opgeroepen maar door recente zeer zeldzame ernstige complicaties is door de overheid besloten deze laatste groepen voorlopig te laten vervallen tot er voor hen een alternatief vaccin beschikbaar is.

Ook al zijn de voordelen van het wel vaccineren met Astra Zeneca volgens de deskundigen vele malen groter dan het niet vaccineren volgen we vooralsnog het advies van het Ministerie van VWS hierin die een voorlopige stop hebben gezet op het vaccineren van mensen jonger dan 60 jaar met het Astra Zeneca vaccin. 

Om de vaccins die we hierdoor overhouden toch zinvol te gebruiken nodigen wij, naar het advies van het Nederlands Huisartsen Genootschap, alvast personen van 62 jaar en indien mogelijk 61 jaar uit. Wij nemen hiervoor zélf contact op met mensen die het betreft.

We houden géén vaccins over en we kunnen helaas géén reservelijst aanmaken van mensen om geprikt te worden. We vragen u vriendelijk NIET te bellen naar de praktijk of u op een reservelijst kunt komen of eerder geprikt kunt worden. We hopen op uw begrip.

Belangrijk is ook om te beseffen is dat de vaccins mondjesmaat binnen komen in Nederland en er daarom maar telkens kleine groepen opgeroepen kunnen worden. Het kan dus voorkomen dat bijvoorbeeld uw naaste familie of buren al gevaccineerd zijn en u nog niet. De overheid bepaalt in nauwe samenspraak met het RIVM en de GGD en artsenverenigingen in welke volgorde mensen aan de beurt komen.

Dit is maatwerk, er is geen bestaand protocol voor dit nieuwe virus! Als indivuduele huisartsenpraktijk hebben we geen enkele invloed op dit proces en kunnen we géén extra vaccins bestellen en ook géén vaccin van een andere fabrikant.

Belangrijke websites:

https://www.coronavaccinatie.nl 

https://www.thuisarts.nl/corona/ik-denk-erover-om-prikken-tegen-corona-te-halen

https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie 

Overzicht afwezigheid huisartsen praktijk Dubbelzorg

 

Hieronder een overzicht van afwezigheid van huisartsen van praktijk Dubbelzorg:

 

Week maandag 19 april: dr Mauritz afwezig

Week maandag 26 april: dr Siebel afwezig

Week maandag 3 en maandag 10 mei: dr Crentsil afwezig

Corona virus

Voor informatie over de VACCINATIES: klik hier

Dan volgt nu algemene informatie over het Corana Covid-19 virus, over wat te doen bij klachten en andere informatie. Als eerste willen we u hiervoor verwijzen naar: www.thuisarts.nl/nieuw-coronavirus  en het telefoonnummer van het RIVM speciaal voor vragen hier over: 0800-1351.
Veel gestelde vragen:

Als u klachten heeft zoals hoesten, snotterig, keelpijn en of koorts en vraagt zich af of u getest kan worden, bel dan 0800 - 1202

Belangrijk is: kom met luchtwegklachten (hoesten/keelpijn/koorts) NOOIT zelf naar de huisartsenpraktijk. Bij verkoudheid/keelpijn of hoesten en/of koorts: Als u vragen heeft wat betreft corona en adviezen hieromtrent: Kijk op bovenstaande website of bel het bovenstaande nummer van de RIVM! Als u alarmerende klachten heeft zoals kortademigheid of erg ziek voelen of langer dan 5 dagen koorts: bel de praktijk voor overleg, in avond/nacht/weekend bel de huisartsenpost (078-2020020). Belangrijk: De wachttijd voor een test bij de GGD loopt op, wij kunnen als huisartsenpraktijk dit niet in plaats van de GGD doen. 

De praktijk is ook voor andere klachten gewoon open, het is een misverstand te denken dat u niet meer "mag" bellen voor andere klachten. Er wordt meer telefonisch gedaan maar als het nodig is wordt nog steeds een afspraak gemaakt op de praktijk of komt de arts of Praktijkondersteuner bij u thuis. Jaarcontroles die er staan voor bijvoorbeeld suikerziekte worden zo mogelijk telefonisch gedaan en ook de controle zorg-visite's aan ouderen door onze Praktijkondersteuners Ouderen worden zo mogelijk telefonisch gedaan. Dit geldt ook voor de gesprekken die u heeft met de praktijkondersteuner-GGZ, die gebeuren ook voor een groot gedeelte telefonisch. Als het u echter belemmert in een gesprek wordt de afspraak wel op de praktijk gemaakt.  Alle zorg die niet uitgesteld kan worden gaat dus gewoon door. Longfuncties voor controle als u astma of COPD heeft zijn tot nader order gestopt. Als een arts een longfunctie nodig vindt wordt het met de nodige extra voorzorgsmaatregelen gedaan.

Uit voorzorg geven wij GEEN hand in de praktijk bij begroeten én doen wij als zorgverlener standaard een chirurgisch mondmasker op en bij lichamelijk onderzoek ook handschoenen aan. Verder wordt u verzocht zoveel mogelijk ALLEEN naar de praktijk te komen, tenzij als begeleiding bij een kind of als u bijvoorbeeld slechter ter been bent of snel dingen vergeet.

Bent u zelf een zorgverlener en heeft u klachten die bij Covid-19 infectie zou kunnen passen en wilt u getest worden: Neem contact op met uw leidinggevende van uw werk, die kan u zo nodig via de GGD laten testen. Bent u zorgverlener met klachten en heeft u vragen over uw ziek zijn, bel dan met ons als uw huisarts!

Heeft u vragen over de CoronaMelder app of als u een notificatie heeft ontvangen op de app: kijk op www.coronamelder.nl of bel gratis 0800-1280

 

Veel gestelde vragen:

Hoe weet ik of ik Corona heb?
Als u klachten heeft van koorts of hoesten of snotterigheid of keelpijn of geur-en smaakverlies dan is er een kans dat u het nieuwe Corona virus heeft. Overigens kunt u dan ook "gewoon" besmet zijn met een normaal verkoudheidsvirus. Als u lichte klachten heeft kunt u bellen met het informatienummer van de RIVM (0800-1351) of het testnummer van de GGD (0800-1202). Pas bij een vastgestelde positieve test is het zeker dat u een Corona-besmetting heeft.

Wanneer moet ik de huisarts of de huisartsenpost bellen?
Als u bovenstaande klachten heeft én u bent ernstig ziek (bijvoorbeeld: koude rillingen, uitgeput, lucht te kort, kortademig, braken), bel dan de huisarts. Ga nooit naar de praktijk of de huisartsenpost zónder dat u eerst telefonisch contact heeft gehad!
Kijk op www.thuisarts.nl/nieuw-coronavirus

Ik heb geen klachten die bij Corona passen maar een ander probleem, mag ik naar de huisarts?
Ja, wij zijn open voor alle klachten waarvan u het nodig vindt om de huisarts te bellen. Ook dan geldt, bel eerst zoals u gewend bent en zo nodig geven we advies, maken we een afspraak op de praktijk of een belafspraak met de huisarts of een visite als u niet in staat bent te komen. We handelen wel meer telefonisch af of vragen bij huidproblemen bijvoorbeeld of u een foto kunt sturen.

Hoe weet ik of het veilig is om naar de praktijk te komen als ik geen Corona klachten heb?
Wij doen er alles aan om te vermijden dat u contact krijgt met het Corona virus. Mensen met klachten die wijzen op Corona worden apart gezien en komen níet in de wachtkamer. We hebben de wachtkamer zodanig ingericht dat er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Tenzij noodzakelijk komen mensen alléén naar de praktijk. Als zorgverlener dragen we een mondmasker als we u zien en handschoenen als we u onderzoeken. We doen nog veel telefonisch om te voorkomen dat de wachtkamer te vol wordt. Personeel wat klachten heeft die mogelijk op Corona wijzen mogen niet werken tot zeker is dat het geen Corona is.

Kan ik als ik klachten heb die wijzen op Corona en er ziek bij ben gezien worden op de praktijk?
Ja dat kan. Als wij inschatten dat u beoordeeld moet worden door de huisarts wordt u op een apart tijdstip aan het eind van de middag gezien met de huisarts in beschermend pak. U komt niet in aanraking met andere mensen, u wordt dan buiten opgehaald zodat u niet in de wachtkamer komt.

Afspraakherinnering

Per januari 2020 krijgt u een afspraakherinnering via de e-mail als uw e-mail in ons systeem geregistreerd staat. Helaas is een sms-herinnering (nog) niet mogelijk. We vinden het fijn om van zoveel mogelijk mensen de e-mail in ons systeem te hebben. Zou u uw e-mail door kunnen geven als die niet bekend is of wijzigen indien van toepassing? 

Medicatie niet leverbaar

Helaas komt het tegenwoordig regelmatig voor dat bepaalde medicijnen niet leverbaar zijn, soms het hele medicijn niet soms gaat het om één bepaald merk van een medicijn. Hoe gefrustreerd we daar zelf ook over zijn, wij (en ook de apotheek) heeft hierop geen énkele invloed. De apotheek neemt of zelf of via u contact op met ons of de voorschrijvend specialist voor overleg over een vervangend middel en we doen ons best u zo goed mogelijk hierin te kunnen helpen.

Als u hierover een klacht wilt indienen kunt u dat het beste doen via de website www.igj.nl en dan het kopje "Landelijk Meldpunt Zorg" aanklikken. 

Wisseling Praktijkondersteuner GGZ

Na 8 jaar werkzaam te zijn geweest als Praktijkonderstuener GGZ bij Dubbelzorg is Nella gestopt bij ons om te beginnen aan een mooie nieuwe baan en opleiding om zich verder te specialiseren. We danken haar voor haar inzet voor vele patienten en wensen haar veel succes. 

We zijn blij dat Cynthia Helmos per 1 januari  ons team is komen versterken, haar werkdagen zijn woensdag en vrijdag.

Ook is Angelica Molter als Praktijkondersteuner GGZ gestopt bij ons per 1 maart. Ze richt zich op haar andere werkzaamheden die ze heeft in andere huisartsenpraktijken. We danken ook haar voor haar inzet!

Per 1 maart is Kitty Kraaijo gestart in haar plaats, haar werkdagen zijn maandag, dinsdag en donderdag.

Zowel Cynthia als Kitty hebben al werkervaring in de geestelijke gezondheidszorg.