nhg

Praktijklijn
078 - 621 01 73

Faxlijn
078 - 621 39 27

Spoedlijn
078 - 616 22 12

Huisartsenpost
Na 17.00 uur en weekend

078 - 20 200 20


Zuurbranden (refluxklachten)

Wat zijn refluxklachten?

Mensen met refluxklachten hebben last van opboeren, brandend maagzuur of pijn achter het borstbeen. De klachten treden vooral op na het eten en als u zich bukt of gaat liggen.

Hoe ontstaan de klachten?

Alles wat u inslikt gaat via de slokdarm naar de maag. Rondom de doorgang van de slokdarm naar de maag zitten de middenrifspieren. Als deze spieren de doorgang niet goed sluiten, kan de inhoud van de maag in de slokdarm terugstromen. Daarbij kan het maagzuur het slijmvlies van de slokdarm irriteren. De maaginhoud stroomt vooral terug als u zich bukt of gaat liggen, of als de druk in uw buik toeneemt (bijvoorbeeld bij overgewicht, persen of hoesten).

Adviezen

Neem maatregelen om drukverhoging in de buik te voorkomen. Probeer gezond te eten en veel te bewegen om overgewicht tegen te gaan. Zorg dat u veel drinkt, vezelrijke voeding eet, en veel beweegt om de ontlasting zacht te houden en niet te hoeven persen. Stoppen met roken is belangrijk om maagklachten tegen te gaan. Het maagzuur stroomt waarschijnlijk minder gemakkelijk terug naar de slokdarm als u het hoofdeinde van uw bed met ongeveer tien centimeter verhoogt, bijvoorbeeld met kussens of door het hoofdeinde op klossen te zetten (niet veel hoger anders zakt u 's nachts naar het voeteneind van uw bed).

Medicijnen

Als u last van brandend maagzuur houdt, kunt u een middel gebruiken dat het maagzuur bindt en neutraliseert. Deze zogenaamde maagzuurbinders kunnen het brandende gevoel verminderen. Maagzuurbinders werken beter in drank- of poedervorm dan in tabletvorm. Bijvoorbeeld algeldraat/magnesiumhydroxide-suspensie: neem het middel een uur na iedere maaltijd en voor het slapengaan. Zo nodig kunt u het ook tussendoor gebruiken. Als dit onvoldoende helpt of als de klachten blijven terugkomen, dan kunt u een middel gebruiken dat de aanmaak van maagzuur remt. De eerste keer gebruikt u als zuurremmer bijvoorbeeld cimetidine of ranitidine. Bij aanhoudende of terugkomende klachten kunt u bijvoorbeeld omeprazol en pantoprazol.

Maagzuurbinders en maagzuurremmers zijn bij de drogist en apotheek verkrijgbaar.

Hoe gaat het verder?

Als de klachten langer dan twee weken aanhouden of verergeren, maak dan opnieuw een afspraak.

Als u maagzuurremmers gebruikt, probeer dan na acht weken geleidelijk te stoppen. Bijvoorbeeld door eerst het dagelijks gebruik te halveren en na een tot twee weken de medicijnen om de dag te nemen. Na nog eens een of twee weken stopt u helemaal. Door plotseling te stoppen kunnen de klachten soms tijdelijk terugkomen of verergeren. Gebruik dan tijdelijk eventueel een maagzuurbinder. Ook hierbij is het verstandig het middel geleidelijk af te bouwen.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van bovenstaande nog vragen heeft, kunt u die via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aan ons stellen.