nhg

Praktijklijn
078 - 621 01 73

Faxlijn
078 - 621 39 27

Spoedlijn
078 - 616 22 12

Huisartsenpost
Na 17.00 uur en weekend

078 - 20 200 20


Wormen

Welke soorten zijn er?

Mensen kunnen last hebben van verschillende soorten wormen. Aarsmaden komen het meest voor. Het zijn witte wormpjes van één centimeter lang. Spoelwormen komen minder vaak voor. Ze lijken op crèmekleurige regenwormen. Lintwormen komen zelden voor. Ze bestaan uit een lint van rechthoekige witte stukjes van ongeveer één centimeter.

Als u goed kijkt, kunt u aarsmaden in de ontlasting zien bewegen. Spoelwormen en witte stukjes lintworm kunt u ook in de ontlasting zien. Er zijn nog andere soorten wormen. Ze zijn zo zeldzaam dat ze hier verder niet genoemd worden.

Hoe krijgt u ze?

De besmetting met aarsmaden gaat altijd via het inslikken van de eitjes. De eitjes zijn zó klein dat u ze met het blote oog niet kunt zien. De eitjes worden vooral door kinderhandjes verspreid. De wormpjes zelf leven in de darm. Ze leggen hun eitjes rond de anus. Een kind krabt zich daar als het jeuk heeft en krijgt zo eitjes aan de handen. Van de handen komen de eitjes terecht op deurknoppen, speelgoed of op iemand anders. Als zo'n eitje aan de handen van iemand anders komt en die steekt een vinger in de mond, kan besmetting plaatsvinden. De eitjes komen via de mond in de darmen en kunnen daar uitkomen. Een kind kan zichzelf telkens opnieuw besmetten door rond de anus te krabben en daarna de vingers in de mond te steken.

Ook besmetting met spoelwormen gaat via het ongemerkt inslikken van eitjes. Eitjes van spoelwormen zitten in hondepoep, niet afgedekte zandbakken en soms op rauwe, ongewassen groente.

Eitjes van lintwormen komen in ons lichaam via rauw vlees, zoals filet americain, rauw gehakt en niet goed doorbakken biefstuk.

Kan het kwaad?

Wormen kunnen over het algemeen weinig kwaad.

De jeuk van aarsmaden rond de anus kan vervelend zijn. Vooral ‘s nachts, want dan komen de wormpjes naar buiten om eitjes te leggen. Door krabben kan de vagina en de huid rond de anus ontsteken. In het algemeen geven wormen geen buikpijn.

Wat kunt u er zelf aan doen?

  • Als iemand in het gezin aarsmaden heeft, kan een goede hygiëne de kans op besmetting verminderen. Handen wassen na toiletbezoek is belangrijk; u kunt hierbij het beste een nagelborsteltje gebruiken. Knip de nagels kort. Hang elke dag een schone handdoek op het toilet. Gebruik voor onder- en bovenlichaam aparte washandjes. Neem elke dag schoon ondergoed. Het is ook goed om regelmatig deurknoppen, wc-bril en speelgoed af te soppen.
  • Aarsmaden verdwijnen vanzelf als er geen eitjes meer via de mond binnenkomen. Leg uw kind uit dat het niet rond de anus moet krabben, of dat het altijd de handen goed moet wassen als het toch gekrabd heeft.
  • Als u kleine witte wormpjes in de ontlasting ziet, kunt u bij de drogist of apotheker een wormenkuur kopen. Kinderen en volwassenen hebben dezelfde dosering. U moet de kuur na twee weken herhalen. Als de wormpjes steeds terugkomen, moeten alle huisgenoten behandeld worden. Zwangere vrouwen mogen deze medicijnen niet gebruiken.
  • Was groente goed en eet geen rauw vlees.
  • Honden met spoelwormen moeten behandeld worden. In de dierenwinkel kunt u een kuur voor uw hond kopen.

Wanneer naar de huisarts?

Aarsmaden kunt u zelf behandelen. Als de maatregelen die u zelf neemt niet helpen, dan kunt u over leggen met uw huisarts. Als u of uw kind spoelwormen, lintwormen of een ander soort wormen heeft, kunt u het beste naar uw huisarts gaan. Als het mogelijk is, doe dan de worm in een potje en neem dit mee naar de dokter.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van bovenstaande nog vragen heeft, kunt u die via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aan ons stellen.