nhg

Praktijklijn
078 - 621 01 73

Faxlijn
078 - 621 39 27

Spoedlijn
078 - 616 22 12

Huisartsenpost
Na 17.00 uur en weekend

078 - 20 200 20


Prikkelbare darm 

buik

Wat is een prikkelbare darm?

Voor sommige darmklachten die langdurig aanhouden of steeds terugkomen, is geen lichamelijke oorzaak te vinden. Men spreekt dan van een prikkelbare darm. Dit wordt ook wel een 'spastisch colon' of het 'irritable bowel syndrome' genoemd. Een prikkelbare darm geeft wel klachten, maar kan geen kwaad.

Wat zijn de verschijnselen?

De klachten zijn vaak wisselend van aard. U kunt last hebben van ten minste een van de volgende verschijnselen:

  • buikpijn;
  • opgeblazen buik, last van winden;
  • onregelmatige ontlasting in de vorm van verstopping, diarree of een afwisseling van beide;
  • slijm bij de ontlasting.

Hoe de klachten verlopen is niet te voorspellen. Sommige mensen houden jarenlang klachten, in de ene periode meer dan in de andere. Soms zijn de klachten helemaal weg.

Hoe ontstaat het?

Hoe klachten van een prikkelbare darm ontstaan is niet duidelijk. Bij sommige mensen lijken de darmen sterk te reageren op prikkels zoals drukte of spanningen. De klachten kunnen erop wijzen dat een bepaalde situatie stressvol is.

Adviezen

Probeer na te gaan waar uw klachten mee samenhangen

Spanningen kunnen de klachten oproepen of verergeren. Soms zijn mensen zich er niet van bewust dat iets spanning oplevert. Als uw darmen weer opspelen, ga dan na of dit misschien een signaal is. Uw buik reageert gevoelig en kan misschien aangeven dat er thuis of op uw werk iets niet lekker zit.

Het kan helpen enkele weken een dagboek bij te houden. Noteer waar en wanneer u klachten heeft, waar u op dat moment mee bezig was, en waarover u aan het denken was. Misschien zijn er bepaalde situaties of omstandigheden waarbij de klachten optreden. Met behulp van het dagboek wordt soms duidelijker waar de klachten mee samenhangen.

Probeer spanningen te verminderen

Kijk eerst of u - eventueel met behulp van een dagboek - kunt herkennen op welke spanningsmomenten u buikpijn krijgt. Bekijk daarna welke maatregelen u kunt nemen om de spanningen te verminderen. Praat erover met iemand die u goed kent en misschien ook uw spanningsmomenten herkent.

Probeer bezorgdheid te vermijden

Wanneer u zich zorgen maakt over uw darmen, kan dat ertoe bijdragen dat de klachten opspelen, aanhouden of verergeren. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Probeer over uw zorgen te praten. Dat geeft meer duidelijkheid en lucht vaak op. Als u zich toch zorgen blijft maken, maak dan opnieuw een afspraak.

Eet gezond

Soms lijken de klachten samen te hangen met een onregelmatig eetpatroon. Een speciaal dieet is echter niet nodig. Als u vaak last heeft van verstopping, kan vezelrijke voeding helpen de stoelgang te bevorderen (volkoren producten, verse groenten en fruit). Zorg dat u voldoende drinkt (minstens anderhalve liter per dag). Alcohol, melk, light producten en kunstmatige zoetstof kunnen soms darmklachten geven.

Probeer regelmatig te eten

Bij sommige mensen hangen de klachten samen met een onregelmatig eetpatroon. Het lichaam is gesteld op een zekere regelmaat. Als daar te veel van afgeweken wordt, kunnen de darmen van slag raken.

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk om u lekker te voelen. Dat geldt vooral als u ook last heeft van verstopping. Ga bijvoorbeeld dagelijks een halfuur fietsen of wandelen.

Medicijnen

Er zijn geen medicijnen die de prikkelbare darm genezen.

Bij verstopping kunt u middelen gebruiken die de ontlasting zachter maken. Bij de apotheek of drogist kunt u zich hierover laten adviseren.

Wanneer contact opnemen?

U hoeft niet voor controle te komen. Maak wel opnieuw een afspraak als u:

  • erg veel last houdt van uw buikklachten of als u zich zorgen blijft maken;
  • onbedoeld gewicht verliest (meer dan 3 kg in een maand);
  • bloed verliest bij de ontlasting.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van bovenstaande nog vragen heeft, dan kunt u die via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.aan ons stellen.