Koortsstuip
Wat is een koortsstuip?
Bij een kind met koorts kunnen plotseling heftige schokken en trekkingen optreden aan beide armen en benen. Dit noemen we een koortsstuip. Soms houdt het kind even op met ademen. Deze trekkingen kunnen enkele tot vijftien minuten duren en gaan vanzelf over. Daarna is het kind vaak suf en niet goed te wekken. Een uur na het begin van de koortsstuip is uw kind weer goed aanspreekbaar. Uw kind kan daarna nog enige tijd huilen en onrustig zijn. Een koortsstuip kan optreden bij kinderen in de leeftijd van zes maanden tot vijf jaar.
Hoe ontstaat het?
Een koortsstuip ontstaat meestal aan het begin van een koortsperiode, als de koorts net begint net op te komen. De koortsstuip kan dus gemakkelijk optreden voordat u de koorts heeft opgemerkt. Kinderen die al hoge koorts hebben krijgen dus meestal geen koortsstuip. Koortsstuipen komen in sommige families vaker voor. Koortsstuipen zijn niet te voorkomen.
Kan het kwaad?
Veel ouders maken zich ongerust als hun kind een koortsstuip heeft. Dat is begrijpelijk, want het is eng om mee te maken. Maar een koortsstuip gaat binnen enkele tot vijftien minuten vanzelf over en zal de hersenen dan niet beschadigen, ook niet als de stuip zich herhaalt. Een koortsstuip is geen teken van epilepsie.
Adviezen
Probeer rustig te blijven. Leg uw kind op de zij of op de buik met het hoofd omlaag, dan kan het zich niet verslikken. Zorg dat er niets in de mond of keel zit, zodat uw kind vrij kan ademen. Zorg dat het niet kan vallen en zich niet kan stoten of bezeren. Bel daarna de praktijk of de dienstdoende arts. Dan komen we direct langs.
Medicijnen
Bij aankomst van de huisarts is de koortsstuip meestal al voorbij. Soms krijgt uw kind een medicijn (diazepam) om de aanval te stoppen. Dit wordt met een tubetje in de anus (poepgaatje) toegediend. Van de diazepam wordt uw kind slaperig. Bij een kind dat diazepam heeft gekregen, duurt het dus vaak langer dan een uur voordat het weer helder is. Eventueel kunt u thuis een tubetje diazepam bewaren voor als uw kind nog eens een koortsstuip zou krijgen. Bel ook dan meteen de praktijk. Paracetamol helpt niet om een koortsstuip te stoppen of te voorkomen. Er zijn ook geen andere medicijnen die een koortsstuip kunnen voorkomen.
Hoe gaat het verder?
Gelukkig houdt een koortsstuip meestal vanzelf op, zonder schadelijke gevolgen. Sommige kinderen krijgen bij een volgende koortsperiode weer een koortsstuip, maar dat is lang niet altijd het geval. Bel dan de praktijk. Boven de leeftijd van vijf jaar komen koortsstuipen niet meer voor. Het kind groeit er als het ware overheen. In de volgende gevallen is verder onderzoek nodig:
-
als de aanval optreedt bij een kind dat jonger is dan zes maanden of ouder dan vijf jaar;
-
als de trekkingen meer dan 15 minuten aanhouden;
-
als de trekkingen alleen aan één armpje of beentje optreden;
-
als het kind in één koortsperiode meerdere aanvallen krijgt.
Heeft u nog vragen?
Als u na het lezen nog vragen heeft, dan kunt u deze via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.aan ons stellen