Hoofd / Schaamluis
Wat zijn het?
Hoofdluizen en schaamluizen zijn witachtige insekten van twee tot vier millimeter groot. Hoofdluizen en schaamluizen zijn familie van elkaar. Luizen kruipen langzaam rond over de huid en de haarwortels en dat veroorzaakt jeuk. Met enige moeite kunt u ze vinden. Ze kunnen niet springen. Hoofdluizen zitten in het hoofdhaar. Schaamluizen zitten meestal in het schaamhaar en soms in het borst- of buikhaar. Luizen leggen eitjes die ze vastplakken aan de haren, vlak bij de huid. De eitjes komen na één week uit. Luizen voelen zich het prettigst op een warme, behaarde huid. Op andere plaatsen gaan ze snel dood. De eitjes hoeven niet per se op het lichaam te zitten om lang in leven te blijven; die kunnen beter tegen de kou. Hoofdluizen worden ook wel pietjes genoemd. Een andere naam voor schaamluizen is platjes. De eitjes noemen we neten.
Hoe krijgt u ze?
Mensen kunnen hoofdluizen aan anderen doorgeven als hun hoofden elkaar raken. Ook via jassen die tegen elkaar hangen, kunnen hoofdluizen van de ene persoon bij de ander terechtkomen. Op scholen verspreiden hoofdluizen zich gemakkelijk onder kinderen. Hoofdluizen kunnen ook via een kussensloop overlopen.
Schaamluizen kunnen van de ene mens naar de andere kruipen tijdens het vrijen. Condooms bieden geen bescherming tegen schaamluizen. U kunt ze ook krijgen als u in één bed slaapt met iemand die schaamluizen heeft.
Kan het kwaad?
Luizen veroorzaken alleen jeuk en kunnen geen kwaad.
Wat kunt u er zelf aan doen?
Bij steeds terugkerende jeuk op behaarde plaatsen, moeten deze plekken zorgvuldig nagekeken worden bij goed licht. Behandeling bestaat uit een combinatie van wassen en kammen. Luizen zijn goed te bestrijden met een speciale shampoo of lotion, als u de gebruiksaanwijzing precies opvolgt. Neten overleven deze wasbeurt soms en kunnen dan later weer uitkomen. Omdat neten aan de haren vastzitten, moet u het haar uitkammen met een fijne kam. Ondanks deze maatregelen kunnen er neten achterblijven; daarom moet u de behandeling na een week herhalen. Shampoo, lotion en een speciale netenkam kunt u kopen bij de drogist.
De kleren van iemand met luizen moeten gewassen worden (ook de jassen). Verschoon ook het bed. U kunt deze maatregelen het beste bij alle huisgenoten nemen.
Als u hoofdluizen ontdekt bij uw kind, controleer dan het hele gezin en meld dat dan ook op school. Dan kunnen anderen ook maatregelen nemen en krijgt uw kind niet telkens opnieuw luizen. Op elke school komen wel eens hoofdluizen voor. Onderwijzers kijken er niet vreemd van op.
Bij schaamluizen kunt u eventueel het schaamhaar afscheren; daarmee verdwijnen de meeste neten. Wassen met shampoo of lotion blijft ook dan nodig. Houd er rekening mee dat schaamluizen ook kunnen zitten in het haar op de onderbuik, aan de binnenkant van de dijen en tussen de billen.
Wanneer naar de huisarts?
Voor hoofd- en schaamluizen hoeft u niet naar de huisarts. Ga wel naar de huisarts als u vermoedt dat u behalve schaamluizen ook een andere seksueel overdraagbare aandoening heeft. U leest hierover meer in de folder "Seksueel overdraagbare aandoeningen". Heeft u nog vragen?
Als u na het lezen van bovenstaande nog vragen heeft, kunt u die via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aan ons stellen.