nhg

Praktijklijn
078 - 621 01 73

Faxlijn
078 - 621 39 27

Spoedlijn
078 - 616 22 12

Huisartsenpost
Na 17.00 uur en weekend

078 - 20 200 20


Chlamydia

chlamydia

Wat is chlamydia?

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). In Nederland is het de meest voorkomende soa, met name onder jonge mensen. Vooral vrouwen merken vaak niet dat ze een chlamydia-infectie hebben opgelopen, omdat dit bij hen meestal geen klachten geeft.

U kunt dus chlamydia hebben zonder dat u dit weet, en dit ook ongemerkt aan anderen doorgegeven. Bij vrouwen kan dit ernstige gevolgen hebben: Zij kunnen er onvruchtbaar van worden (duizend vrouwen per jaar in Nederland).

Hoe ontstaat het?

Chlamydia is heel besmettelijk en wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze zit in het slijmvlies van de penis, vagina of anus van iemand die besmet is, en kan tijdens seksueel contact worden overgedragen. Na een tot drie weken kunnen de eerste verschijnselen optreden. Bij orale seks (contact tussen mond en geslachtsdelen: pijpen of beffen) komt besmetting zelden voor.

Wat zijn de verschijnselen?

Vrouwen

Slechts een kwart van de vrouwen die met chlamydia geïnfecteerd zijn, merkt dit. Zij krijgen klachten die lijken op een blaasontsteking, zoals pijn of een brandend gevoel bij het plassen of onderbuikpijn. Verder kunnen ze last hebben van toegenomen of veranderde vaginale afscheiding (soms geelgroen), pijn tijdens het vrijen, bloedverlies na het vrijen of bloedverlies tussen de menstruaties in.

Mannen

Mannen met een chlamydia-infectie krijgen vaak klachten: meestal pijn of een branderig gevoel bij het plassen, vooral ’s ochtends waterige (heldere) tot pussige (geelgroene) afscheiding uit de plasbuis (druiper). Soms is er pijn in de balzak of pijn bij het poepen.

Mannen en vrouwen

Bij mannen en vrouwen kan na anale seks het slijmvlies van de anus ontstoken raken. Dit kan jeuk, pijn of een branderig gevoel geven. Keelontstekingen als gevolg van orale seks komen bij chlamydia nauwelijks voor.

Wat zijn de gevolgen?

Bij de vrouw kan de infectie zich naar de eileiders en de onderbuik uitbreiden. De eileiders kunnen dan dicht gaan zitten. Hierdoor is er meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid. Bij de man lijkt de infectie geen invloed te hebben op de vruchtbaarheid.

Hoe wordt het aangetoond?

Chlamydia kan worden aangetoond met een urinetest. Of door met een wattenstaafje wat afscheiding uit de vagina of plasbuis af te nemen en dit in het laboratorium te laten onderzoeken. Bij mannen zijn de klachten soms zo duidelijk dat direct met de behandelding kan worden gestart, nog voordat de uitslag van het onderzoek bekend is.

Testen op chlamydia heeft pas zin vanaf twee weken na de besmetting, omdat de bacterie meestal dan pas kan worden opgespoord. Als er al duidelijke klachten zijn, kan de infectie soms al eerder worden aangetoond.

Medicijnen

Gelukkig is chlamydia goed met antibiotica te behandelen. Meestal krijgt u azitromycine (1000 mg in één keer innemen). Tot ongeveer een week daarna is de ziekte mogelijk nog besmettelijk. Vermijd in die periode seksueel contact of gebruik in ieder geval een condoom.

Waarschuwen partners

Omdat chlamydia door seksueel contact wordt overgedragen, moet u aan uw (vroegere) partner(s) tot in ieder geval een halfjaar terug laten weten dat u chlamydia heeft. De partners kunnen zich dan laten onderzoeken (óók als ze geen klachten hebben) en zo nodig laten behandelen. Dit kan bij hun huisarts of bij een soa-polikliniek. Dit is van belang om te voorkomen dat u opnieuw besmet wordt en dat uw partner(s) anderen besmetten. Als u er tegenop ziet om de eventueel besmette partner(s) zelf te waarschuwen, kunt u de GGD vragen dit te doen.

Andere soa?

Iemand met een soa kan tegelijk ook andere soa hebben. Wanneer u chlamydia heeft, kunt u gemakkelijker andere soa oplopen. Het kan verstandig zijn als u zich hierop laat testen. Tijdig testen en behandelen van een soa helpt uitbreiding van de infectie en besmetting van anderen te voorkomen.

Veilig vrijen

Veilig vrijen is de beste manier om soa te voorkomen. Het gaat erom contact tussen de slijmvliezen van de penis, vagina, anus en mond te vermijden. Tongzoenen en elkaar met de vingers bevredigen is over het algemeen veilig, maar zorg dat er geen (menstruatie)bloed, sperma (of vocht dat voor het klaarkomen uit de penis komt) of vaginaal vocht op het slijmvlies van de ander komt, want dat verhoogt de kans op overdracht van soa. Gebruik bij vaginale en anale seks (contact tussen penis en anus) of bij het uitwisselen van een dildo altijd een nieuw condoom. Bij orale seks (contact tussen mond en geslachtsdelen: pijpen of beffen) geeft een condoom of een beflapje bescherming.

Hoe gaat het verder?

Na behandeling is de chlamydia-infectie verdwenen. Neem contact op als de klachten na behandeling aanhouden of terugkomen. Mogelijk is er dan nog een andere soa-infectie. Wanneer u geen vaste partner(s) heeft, blijf dan veilig vrijen met condoom. Heeft u wel een vaste partner(s), blijf dan veilig vrijen totdat u en uw partner(s) zijn behandeld en eventuele tests geen andere soa hebben aangetoond.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u ook terecht bij Soa Aids Nederland ( http://www.soaaids.nl) of de Aids Soa Infolijn (tel. 0900-2042040).

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen nog vragen heeft, kunt u deze via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.aan ons stellen